top of page

JAK NA TO - Fiala letní

Voňavé fialy letní mají nezastupitelné místo v každé moderní i babičkovské zahrádce. Relativně snadno se pěstují a jsou k dispozici v mnoha řadách a pastelových barvách. Vhodnou kombinací můžete fialy letní pěstovat po celou sezónu s výjimkou léta. Teplo jim, přes jejich název, neprospívá :)



Varování: Od fialy neodtrhnete oči ani nos!


1. Fialy se obecně pěstují jako jednoletky. V klimaticky mírném pásmu a v případě, že máte k dispozici skleník či fóliovník, můžete fialu předpěstovat již na podzim. Dříve vám pokvete a v případě, že uděláte výsevy i brzy na jaře, budete mít fialy k dispozici po celé jaro a začátkem léta.


2. Pěstování fialy letní není složité, ale rostliny musí projít v určité fázi chladným obdobím, aby krásně vyrostly a bohatě vykvetly. Obvykle jde o dva týdny u raně kvetoucích typů a 3 týdny nebo i více u pozdních odrůd. Teploty by během této doby měly zůstat mezi 10 a 13 °C. Optimální tedy je rostliny předpěstovat na podzim, a to v případě, že máte fóliovníky anebo alespoň tunely.


3. Fialy letní vždy předpěstovávejte. Sadbovač naplňte výsevním substrátem a semínka fialy vysejte na povrch. Zasypte jemnou vrstvou vermikulitu nebo výsevního substrátu. Udržujte teplotu lehce nad 20 °C. Semínka by měla vyklíčit během několika málo dnů.


4. Zhruba po 4 týdnech jsou sazeničky připraveny k vysazení do záhonu. Před tím je ještě několik dní otužujte. Ve dne umístěte sadbovače ven na chráněné místo, v noci pak opět do tepla skleníku. Trvá cca 8 až 12 týdnů, než vám fialy vykvetou.



5. Sázejte do sponu 12 až 15 cm. Jelikož fialy nezaštipujeme, profitují z takto těsného sponu tím, že se vytahují za světlem a jsou tak mnohem delší. Pravidelná zálivka a hnojení je základem k úspěchu. Po vykvetení již nehnojíme a snížíme i zálivku.


6. Aktuálně najdete v naší nabídce dvě řady fialy letní - Iron a StoX.


7. Fialy série Iron patří mezi ranné odrůdy a lze je tedy pěstovat již od podzimu, případně od konce zimy. Stonky jsou pevné s cca 60 % podílem plnokvětých. Aktuálně (2/24) máme v nabídce 3 druhy jemných odstínů meruňkové, jemně růžové a světle levandulové - Apricot, Cherry Blossom a Marine.



8. Pro skutečné fajnšmekry pak máme v nabídce pozdní odrůdu StoX, která byla vyšlechtěna, aby zkombinovala pevné stonky japonských odrůd s barevností evropských. Výsledkem je série s téměř 100 % podílem plnokvětých květů. V nabídce 4 barevné varianty v čele s fantastickým odstínem Champagne a dvojící starorůžových Vintage Pink a Antique Rose.


9. Budete-li si chtít fialy sklidit do vázy, klidně vytáhněte celou rostlinu i s kořínky. Ten pravý okamžik je, když je rozkvetlá spodní polovina květů. Ve váze vydrží 7 až 10 dní, proto pravidelně vyměňujte vodu.


Byl pro vás příspěvek užitečný? Jaké máte zkušenosti s pěstováním fialy letní vy? Těšíme se na vaše komentáře.


754 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page