top of page

JAK NA TO - Sasanky a pryskyřníky

Aktualizováno: 6. 2.

Velkokvěté sasanky a luxusní italské pryskyřníky firmy Biancheri Creazioni vás nenechají chladnými. Po celé jaro vás budou zásobovat obřími květy v nádherných pastelových barvách. Jsou vhodné jak na záhon, tak i k řezu.



1. Sasanky i pryskyřníky můžete vysazovat na jaře i na podzim. Záleží hodně na tom, ve které klimatické oblasti žijete a jaký způsob ochrany můžete rostlinkám zabezpečit. Obecně se dá říct, že sasanky jsou otužilejší než pryskyřníky. S mírnou ochranou je můžete vysadit téměř ve všech klimatických oblastech ČR a SR (zóna 6). Pryskyřníky pak snáší naši zimu trošku hůře (zóna 7). Jistotou bude, když je vysadíte buď do nevytápěného skleníku nebo třeba do přepravky ve sklepě a začátkem jara, zhruba v polovině března, je vysadíte ven. Na podzim vysazené cibulky budou déle a více kvést, na druhou stranu brzy na jaře vysazené cibulky nebudou vyžadovat tolik ochrany proti mrazu.


2. Jakmile rozbalíte cibulky sasanek zjistíte, že vypadají jako vysušené scvrklé olivy. A co teprve cibulky pryskyřníků, ty vypadají jako malé chobotničky. Ani se vám nebude chtít věřit, že z těchto příšerek vyrostou nádherné květiny.



3. Před tím, než cibulky vysadíte, namočte je do vody, která by měla mít pokojovou teplotu. Pro pryskyřníky je vhodná dobu namáčení 3 až 4 hodiny, pro sasanky až 24 hodin. Čím déle však budete cibulky máčet, tím častěji musíte vyměnit vodu nebo ji okysličovat pramínkem čerstvé vody. A nezapomeňte na to, že cibulky namáčením i zdvojnásobí svou velikost.


4. Poté, co jsou cibulky dostatečně nabobtnalé, je můžete buď přímo vysadit, nebo je nechat předklíčit. Tento proces doporučujeme udělat na jaře, protože vám zajistí rychlejší start a rostliny vykvetou dříve. A jak na to? Naplňte plochou misku výsevním substrátem, který navlhčete. Na povrch substrátu rozprostřete cibulky a překryjte je zbylým substrátem tak, že jsou kompletně zasypány. Uchovejte v chladu (teploty mezi 5 a 10 °C) a tmě po dobu asi 2 týdnů. Pravidelně kontrolujte vlhkost, substrát nesmí být ani vyschlý ani přemokřený.



5. Během této doby cibulky opět o něco nabudou v objemu, vyraší z nich malé kořínky a často i stonky se zárodky listů. Jakmile jsou tyto kořínky 1 cm dlouhé, můžete je vysadit do půdy 5 až 7 cm hluboko.


6. Před tím, než je budete vysazovat do půdy, je potřeba záhon pořádně připravit. Pár centimetrů kompostu nebo zahradnického substrátu a organické hnojivo vytvoří dokonalé prostředí pro úspěšný růst sasanek a pryskyřníků. Sázejte je do 15 cm sponu, pro větší parádu pak minimálně 5 až 7 rostlin na jedno místo. V případě silnějších mrazů rostliny překryjte ochrannou textilií.


7. Sasanky i pryskyřníky vykvetou přibližně 3 měsíce po výsadbě. Cibulky vysazené na podzim začnou kvést brzy na jaře a pokvetou zhruba 2 měsíce. Na konci jara vám pak vykvetou cibulky vysazené na přelomu zimy a jara.



8. Pěstujete-li sasanky a pryskyřníky k řezu, je důležité sklidit je ve správnou dobu. Pro sasanky je optimální doba jeden až dva dny po jejich rozvití. Pryskyřníky naopak sklízejte v okamžiku, kdy jsou jejich poupata ještě nerozvitá, ale měkká na zmáčknutí, jako byste mačkali gumovou hračku. V obou případech můžete očekávat, že vám květy vydrží ve váze 7 až 10 dní.


15 733 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page