top of page

JAK NA TO - Vánoční narcisy

Aktualizováno: 1. 11. 2023

Nemůžete se dočkat jara, až vykvetou jarní cibuloviny? Chcete si přenést jarní atmosféru doprostřed zimní nepohody a ozvláštnit si třeba letošní Vánoce? Zkuste rychlit narcisy ze skupiny Paperwites! Je to velmi rychlé, efektní a my vám poradíme, jak na to.




1. Kreativitě se při pěstování vánočních narcisů meze nekladou. Můžete zvolit jakoukoli formu prezentace. Od klasické, mělkém nádoby, naplněné substrátem až po hydroponické pěstování ve vodě nebo oblázky naplněné skleněné váze. Můžete usadit jednu cibulku na nádobu, nebo třeba 15 do krásné keramické misky. Kreativitě se meze nekladou.


2. Jakmile si vyberete nádobu, naplňte ji alespoň 8 cm substrátu, oblázků či jiného vhodného materiálu. Cibulky narcisů pak jednoduše uložte na povrch a jemně je zatlačte, aby se nepřevrátili. Jednotlivé cibulky mohou být umístěny těsně vedle sebe, ale neměly by se vzájemně dotýkat.


3. Cibulky zalijte případně naplňte nádobu vodou tak, aby se voda nedotýkala cibulek. Narcisy obecně neradi „sedí“ ve vodě, proto je udržujte v suchu, těsně nad hladinou vody. Cibule přítomnost vody vycítí a vypustí k ní kořeny.


4. Cibulky narcisů Paperwhites nevyžadují období chladu a proto se brzy objeví známky růstu. S dostatkem světla a pravidelnou zálivkou se dočkáte květů za 4 až 6 týdnů a s nimi i sladké vůně, která osvěží okolní prostor.


5. Pokud se budete chtít z těchto květů těšit každý rok, odstraňte odkvetlé stonky, uložte nádobu s narcisy na chladné místo a nechte je, dokud listy úplně neuschnou. Poté můžete cibulky uložit na chladné, suché místo a použít opět následující podzim v zahradě nebo jako vánoční dekoraci.



4 739 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page