top of page

NĚKDO TO RÁD HORKÉ - Cínie

Nic nám na Prima farmě neevokuje léto více jak cínie. Už naše babičky věnovali těmto kráskám velkou pozornost. Není se čemu divit. Cínie se snadno pěstují, jsou vhodné zejména pro začátečníky, vydrží sem tam nějaké sucho a nepřetržitě kvetou.



Vzpomínáme, jak jsme, jako začátečníci, vysadili záhon cínií ze série Oklahoma (foto dále v textu) a co nám z toho bez jakékoli další starosti vyrostlo. Od té doby jsme vysadili desítky druhů cínií, některé se nám hodili více do kytic, jiné bychom zase doporučili do letničkového záhonu. Vždy jsou však plné nádherných květů, které přitahují nejen opylovače, ale i oči zvídavých kolemjdoucích.


Cínie nemají rády zimu, proto je potřeba vysévat je později, až se oteplí. Klidně koncem května. A pokud se vám nechce čekat s výsevem přímo do záhonu, můžete si sazeničky předpěstovat ve skleníku nebo jen tak za oknem. Semínka stačí vysít do sadbovačů 4 až 6 týdnů před posledními mrazy.


Jakmile se oteplí a nehrozí nebezpečí přízemních mrazíků, sazeničky vysadit do sponu 20 až 30 cm do záhonu. Pokud jste si cínie předpěstovali a chtěli byste si prodloužit jejich sezónu, můžete provést koncem května přímý výsev do záhonu. To vám zajistí květy až do konce léta. Jelikož mají cínie rády teplo, umístěte je na slunné stanoviště.


TIP z Prima farmy:

Pro bohatší kvetení a delší stonky je dobré sazenice zaštipovat. Jakmile dosáhne rostlina výšky 20 až 30 cm, zastřihněte ji na výšku zhruba 10 cm. Stačí, když na stonku zůstanou dva tři páry lístků. Tímto jednoduchým trikem dosáhnete nejen delších a zdravých stonků, ale rostlina se rozroste i do šířky a k dispozici budete mít najednou násobně více květů, než kdybyste ji nezaštípli.


Při zaštipování nechte na rostlině dva až tři páry lístků.


Pokud pěstujete cínie jen pro krásu, nezapomeňte zaštipovat odkvetlé květy. Rostlina pak bude svou energii věnovat tvorbě nových květů (musí se přece snažit rozmnožit se) a ne tvorbě semen.


V současné době nabízí trh desítky druhů cínií ve stovkách barevných kombinacích, tvarech i velikostech. Bez ohledu na vaše preference, určitě si tu pravou cínii pro sebe vyberete. V naší nabídce najdete nejen druhy pro produkci řezaných květin, ale také pro okrasné účely.


Série Benary’s Giant:

Toto jsou cínie s nejdelšími stonky a největšími květy. Rostliny dorůstají až 1,5 m a vyznačují se svými pevnými stonky a výbornou odolností proti chorobám. V nabídce je více jak 10 barevných variant, takže na své si přijde každý. My jsme se zamilovali do královských odstínů šeříkové, purpurové a korálové barvy a nabízíme je i v našem e-shopu jako „Suggar Giant Mix“, který obsahuje barvy Coral, Deep Red, Purple, Lilac a Wine.


Suggar Giant Mix ze série Bennary´s Giant


Už se nemůžeme dočkat, až vám v následující sezóně nabídneme i jednotlivé barvy. Odstíny Salmon, Lime nebo Lilac jsou skutečně nádherné, zejména vysadíte-li je ve velkých skupinách.


Série Oklahoma:

Ano, toto jsou nejméně náročné a nejvíce produktivní, plnokvěté jiřiny. A historicky první, které jsme na naší farmě pěstovali. Náš „Oklahoma Mix“ zahrnuje prakticky kompletní barevnou řadu, kterou tato série nabízí včetně Salmon, Pinky, Carmine, Yellow nebo Scarlet.



Série Queen:

A nakonec to nejlepší. Série Queen nabízí unikátní barevné květy včetně limetkově zelené, kouřově meruňkové či cihlově červené. Tyto cínie jsou plné energie, která naplní vaše záhony něčím exklusivním. Velmi je vyhledávají floristé i nevěsty!


My jsme pro vás vybrali dvě unikátní a za nás i nejzajímavější barevné varianty. Plnokvěté cínie „Queen Lime Blotch“ nabízí úžasný mix limetkové žlutozelené barvy říznuté malinově růžovými odstíny. Pokud byste si měli vybrat jen jednu z cínií, tak to musí být tato. Pro nás je ale nejzajímavější barevná paleta cínie „Queen Lime Red“. Malinově růžový střed je obsypán lososově růžovými až cihlově červenými okvětními lístky, ke kterým se na některých květech přidává limetková žlutozelená krása.


Cínie ze série Queen (zleva Orange, Red Lime a Lime Blotch)


Mezi dalšími druhy cínií, které na naší farmě pěstujeme, najdete třeba cínie podobné hlaváčům, které jsou reprezentovány sérií Zindarella, nebo jemné jednoduché květy ze série Cresto, či takové rarity jako kaktusovitě kvetoucí cínie Seňora či jiřině podobná, dvoubarevná novinka cínie Mazurkia.


Cínie se výborně uplatní v různých květinových vazbách. K tomu, aby vám ve váze dlouho vydržely, je potřeba dodržovat pár důležitých detailů. V první řadě je potřeba sklízet květy plně vyvinuté. K tomu slouží jednoduchý test (viz níže). Cínie také patří ke „špinícím“ květinám a voda ve váze by bez dezinfekce dlouho čistá nezůstala. Určitě nic nepokazíte, když do vázy s cíniemi přidáte dvě tři kapky dezinfekčního prostředku.


TIP z Prima farmy:

Jak poznáte, že je cínie vhodná k uříznutí? Jednoduše uchopte stonek cca 10 cm pod květem a zakývejte s ním. Pokud se květ a stonek pod ním ohýbá, je ještě brzy. Pokud je rovný a pevný jako proutek, je cínie zralá ke sklizni.


A jaké jsou vaše zkušenosti s pěstováním těchto letních krásek? Plánujete si je pro letošek zasadit na vaší zahrádce, nebo máte s jejich pěstováním zkušenosti? Napište nám a podělte se s námi i s ostatními o své zkušenosti.

Byly pro vás tyto informace užitečné? Budeme rádi, když je budete sdílet se svými přáteli. DĚKUJEME!




931 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page