top of page

PODZIMNÍ VÝSEVY - Dvouletky

Dvouletky jsou jedinečnou skupinou rostlin, které v prvním roce vytvářejí pouze listy a ve druhém roce kvetou, nasazují semena a odumírají. Tato skupina zahrnuje hvozdíky, náprstník, řebříček a další oblíbené zahradní květiny. Konec léta a začátek podzimu je právě ten správný čas k jejich výsevu!



Dvouletky můžete vysévat v průběhu léta buď do sadbovačů, nebo přímo na pole. V ideálním případě umožněte rostlinám založit listové růžice alespoň 6 až 8 týdnů před prvním podzimním mrazem.


Mezi naše nejoblíbenější patří sladce vonící hvozdíky a zahradní karafiáty. Snadno se pěstují, jsou odolné chladu a vyznačují se extrémně dlouhou životností ve váze, ve které vydrží i 2 týdny.


Hvozdík „Super Duplex Mix" je rostlina, která by neměla chybět v žádné zahrádce milovníka klasických kytek. Vyznačuje se květy, které připomenou latu hortenzie. Směs obsahuje vysoký podíl plnokvětých květů v harmonických odstínech sytě kaštanové, purpurové, růžové, červenavé a krémově bílé. Oblíbený druh profi pěstitelů řezaných květin, a to zejména pro svoji vůni, velikost květů a dlouhou výdrž ve váze.



Další oblíbenou dvouletkou jsou náprstníky. A to nejen u zahradníků a milovníků řezaných květin, ale také u opylovačů, kterými jsou květy náprstníků na jaře obsypány. Pokud budete pěstovat náprstníky k řezu, dosáhnete nejdelší životnosti květů tím, že je sklidíte dříve, než je najdou včely. Když jsou květy opyleny, opadávají ze stonků, takže sklízejte brzy, když je otevřeno jen několik květů. Náprstníky vydrží ve váze zhruba týden.


Náprstník „Apricot Beauty'' je staromódní kráska ozdobená meruňkovo růžovými květy. Od konce jara do poloviny léta kvete jako o život a hodí se jak do krajinářské zahrady, tak k řezu. Náprstníky si oblibují zejména čmeláci. V květech si krásně ustelou a ráno začnou opět svou nezastupitelnou práci :)



Další oblíbenou skupinou tvoří zahradní ostrožky, které máme k dispozici v exklusivních pastelových barvách. Udělají krásu i dlouho po tom, co kvetou na záhoně, je totiž můžete jednoduše usušit pro pozdější použití. Jsou extrémně odolné vůči chladu, lze je proto vysadit na podzim i ve velmi chladném podnebí. Chcete-li se z ostrožek těšit delší dobu, můžete klidně realizovat výsev postupně na podzim, koncem zimy a na jaře. Semena ostrožky vyžadují k vyklíčení chladnou periodu, proto je potřeba je při jarních výsevech na týden až dva zmrazit, což pomůže k snadnějšímu vyklíčení.


My máme nejraději zasněné ostrožky. Třeba světlá šedomodrá „Smokey Eyes" nebo levandulová „Misty Lavander", která je základem naší květinové kolekce „Misty Monet". Společně s hlaváčem hvězdnicovitým a krémovým plaménkem jako by vypadla z plátna impresionisty Moneta. Jedna z nejzajímavějších položek v naší letošní nabídce.


Zleva ostrožky Misty Lavander, Salmon Beauty a Misty Sky Mix



Kopretiny řimbaby jsou jednou z nejvýkonnějších rostlin v květinové zahradě a na jaře zaplaví vaše záhony desítkami kvetoucích výhonů. Pokud je včas seříznete, vykvetou rostliny často ještě podruhé.


Večernice vonná je jednou ze základních květin babiččiny zahrádky. Kvete v bílé, fialové nebo mixu, který občas obsahuje pěkně nafialovělou růžovou. Snadno se pěstuje, je to jedna z prvních květin na jarní zahradě, květy nádherně voní a vypadají fantasticky v jarních kyticích. Čím více jich sklidíte, tím více tyto rostliny kvetou.


Měsíčnice se především pěstuje pro své krásné semenné lusky. Tato rostlina je velmi nenáročná na péči i na stanoviště. Daří se jí prostě všude. Kromě typické bíle kvetoucí rostliny, která vytváří zelené lusky, existuje i fialově kvetoucí typ, který vytváří tmavší lusky. Stonky s lusky můžete použít jak v čerstvém, tak usušeném stavu. Pro sušení zavěste čerstvě nařezané stonky na teplé a tmavé místo na 2 až 3 týdny nebo dokud nebudou pevné na dotek. Při manipulaci s nimi po zaschnutí buďte opatrní, protože tobolky jsou křehké a mohou se snadno rozpadnout.


Máte zkušenosti s pěstováním dvouletek? Co takhle si to letos vyzkoušet a podělit se s námi i s ostatními o své zkušenosti?

Byly pro vás tyto informace užitečné? Budeme rádi, když je budete sdílet se svými přáteli. DĚKUJEME!

1 642 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page