top of page

TOP 7 OTUŽILÝCH LETNIČEK, KTERÉ MŮŽETE VYSÉVAT V PŘEDJAŘÍ

Jaro je v nedohlednu a zahradník by si pomyslel, že si může ještě pár týdnů užívat sladkého nicnedělání. Nenechte se však zmýlit, toto je ta pravá doba na přímé výsevy otužilých letniček. Vždyť některá semínka profitují i z přemrznutí, například ostrožky, vlčí máky a další.



Chcete-li mít na své zahradě záplavu květů již na konci jara, věnujte pozornost skupině otužilých letniček. Jejich odolnost vůči nízkým teplotám a krátká doba od výsevu po květ, z nich dělají nepostradatelný doplněk každé květinové zahrady.


Otužilé letničky můžete vysévat jak na podzim, tak na přelomu zimy a jara přímo do záhonu. Samozřejmě záleží na tom, kde bydlíte, ale toto platí pro většinu území ČR. Bude to chtít trochu experimentovat, abyste zjistili, které vytrvalé letničky u vás fungují nejlépe. Můžeme však zaručit, že si tyto rostliny velmi brzy oblíbíte. Jejich pěstování je totiž snadné.


Mezi nejvděčnější otužilé letničky patří ostrožka, islandský mák, černucha, chrpa, měsíček lékařský, kalifornský mák a hrachor vonný.


Ostrožka Purple Picotee


Ostrožky jsou jedny z nejvyužívanějších květin na naší farmě. Jsou vyšlechtěny do nesčetných barevných variant a pokud jste je nevyseli na podzim, dejte jejich semínka před jarním výsevem na týden do mrazničky. Výrazně tím zvýšíte jejich klíčivost.


V naší nabídce najdete plnokvětou, lososově růžovou krásku Salmon Beauty, krásná ostrožka s ledově šedými květy s nádechem levandulové s názvem Smokey Eyes a hlavně letošní novinku Purple Picotee

Ostrožku Misty Lavander pak najdete v naší semínkové kolekci Misty Monet. Všechny ostrožky je možné sušit a přenést si tak tuto letní krásu do šedivých podzimních a zimních dnů.


Hrachory ze série Spring


Vonné hrachory jsou v naší nabídce na až tak úplnou novinkou. Old Times se v loňské sezóně stal jedním z nejúspěšnějších druhů. Proto jsme jejich nabídku rozšířili o několik barevných variací ze série Spring. Hrachory z této série se vyznačují tím, že je můžete pěstovat brzy na jaře a pokvetou vám dříve, než začnou letní horka. Ta totiž znamenají pro většinu hrachorů stopku v bujném kvetení. Užijte si třeba náš top výběr Spring Sunshine, který je samotnou esencí série Spring. Jemné pastelové odstíny od slonovinově bílé až po pudrově růžovou, dotváří zasněná vůně, která je tak typická pro okrasné hrachory.



Krása vlčích máků


Vlčí máky se rychle staly bestsellery v naší nabídce květinových semínek. Z různých druhů a nabízených barevných kombinací by se zamotala hlava i makové panence! Na obrázku po směru hodinových ručiček najdete odrůdy Mother Of Pearl, novinku Pandora, makovičku (kterou si vypěstujete z každého vlčího máku) a islandský mák ze série Colibry PRO Mix. Ten je opravdovým favoritem mezi floristy i květinovými farmáři. Jemné pastelové odstíny krémově bílé, melounově růžové a meruňkové barvy, dlouhé stonky a velké květy, to jsou typické znaky odrůdy. A ta krásná citrusová vůně! Jen neprospívají v našich letních teplotách, takže je pěstujte brzy na jaře.


Dalšími zástupci mezi vlčími máky jsou kalifornské sluncovky. Ty se vyznačují vysokou tolerancí sucha a horka a ve vhodných podmínkách by měly brzy zaplavit divoké kouty vašich zahrad. Letošní novinkou jsou odrůdy Pink Champagne v jemných pastelových tónech a Appleblossom Chiffon v odstínech jabloňového květu.


Sluncovka kalifornská Pink Champagne


Překvapivou sílu v sobě skrývá křehká krása černuchy. Je to velmi odolná květina a kromě toho, že vás potěší nádhernými hvězdicovitými květy, připomínajícími krajku, vytváří po odkvětu makovicím podobné hlavičky, ovšem v barvách od zelené až po tmavofialovou. Letos jsme k loňskému bestselleru „African Bride“, přidali i dokonalou růžovou odrůdu Miss Rose. Jen si dejte pozor, abyste nezaměnily tyto černuchy, respektive jejich semena, s jedlými semínky, které nabízí černucha setá!


Černucha Miss Rose, Persian Juwel a African Bride


Skvělou volbou pro začátečníky jsou chrpy. Milují je opylovači a pokud budete pravidelně odstraňovat odkvetlé stonky, bude chrpa kvést dlouhé týdny. V naší nabídce najdete odrůdu „Classic Magic“, která nabízí poutavou směs černých, temně švestkových a fialovo bílých dvoubarevných květů.


To nejlepší nakonec? Těžko zvolit, zda jsou měsíčky těmi nejkrásnějšími květinami, každopádně by neměly chybět na žádné zahradě. Velmi snadno se pěstují, můžete je natrhat do vázy nebo zpracovat na léčivý čaj či hojivou mast, jsou prostě užitečné i okrasné zároveň. A hlavně jsou vyšlechtěné do desítek různých barev.



V naší nabídce moc klasických barev nenajdete. Spíše vybíráme "špeky", které se líbí nám a podle reakcí našich zákazníků i vám. Třeba loňský bestseller, krémově bílý Ivory Princess, zářivý Indian Prince či Neon, který je extrémně vhodný k řezu až po další bestsellerový mix Touch of Red Mix.


Nejen květy je živa zahrada a platí to i pro kytice. Nezáleží tedy na tom, zda budete otužilé letničky pěstovat pouze pro okrasu nebo pro řez, vždy se snažte nezapomenout i na rostliny, které jsou okrasné listem. Obecným pravidlem je rozdělit výsadbu na polovinu a zasadit 50 % výplňových rostlin a 50 % květin. Tento přístup vám poskytne spoustu ingrediencí, se kterými můžete pracovat. Pro časné výsevy nabízíme v našem e-shopu dva druhy:


Molučenka hladká je základní rostlinou každé zahrady, jejíž majitel to míní s pěstováním květin pro řez vážně. Vytváří množství vzpřímených výhonů obsypaných zvonkovitými květy žlutozelené barvy. Výborně se hodí do kytic v kombinaci s jinými květy ve tvaru zvonků, lze ji sušit a velmi pěkně voní.


Prorostlík „Garibaldi“ je rychle rostoucí letnička a její světlé, žluto zelené květy dodají jiskru každému časně letnímu aranžmá. Kombinace vzdušných stonků s bílou a modrou vypadá stejně dobře, jako kombinace se zářivými květy.


Molučenka hladká, mrkev Dara Red Shades a prorostlík Garibaldi


Existuje tolik krásných odrůd, ze kterých si můžete vybrat. Kompletní nabídku nejen otužilých letniček najdete na e-shopu PRIMA KYTEK.


Byly pro vás tyto informace užitečné? Budeme rádi, když je budete sdílet se svými přáteli. DĚKUJEME!

4 519 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page