top of page

HISTORIE TULIPÁNŮ ANEB JAK TO VŠECHNO ZAČALO

V naší nabídce najdete desítky druhů tulipánů různých barev i tvarů. Ale kde se u nás tulipány vzaly a jaká byla jejich cesta do našich zahrad?


Tulipány mají roztodivné tvary, jako například papouškovité tulipány

Možná to nevíte, ale výskyt prvních tulipánů v Evropě je úzce spjatý s naší historií. První cibulky tulipánů se k nám dostaly jako dar tureckého sultána císaři Ferdinandu I. Habsburskému. Do Vídně dorazily již v roce 1554. Odsud se relativně rychle rozšířily na západ, až našly optimální podmínky pro pěstování v oblasti dnešního Nizozemska. Kombinace neobvyklého tvaru květiny a hospodářského zázraku Nizozemska brzy vedla k tomu, že se tulipány staly luxusním zbožím.


Jeden z historických tulipánů

Ruku v ruce s tím šlo i šlechtění nových odrůd. Postupem času se tulipány začaly dělit do několika skupin. Základní skupina prezentovala tulipány jednobarevné – červené, žluté a bílé. Vícebarevné tulipány byly rozdělené do tří skupin. Rosen měly bílé žíhání na červeném nebo růžovém základu, Violleten měly bílé žíhání na nachovém nebo lila podkladu a Bizarden měly žluté nebo bílé žíhání na červeném, hnědém nebo nachovém pozadí.


Právě tyto vícebarevné efekty, kdy některé tulipány připomínaly plameny, měly za následek zvyšování poptávky po těchto tehdy exotických rostlinách. Mimochodem, víte, že tyto efekty měl na svědomí specifický virus, kterým byly cibulky tulipánů infikovány? Každopádně většinu tehdejších druhů známe již jen z obrazů a kreseb. Zůstaly nám však po nich alespoň názvy a z nich je patrné, že v té době měly tulipány opravdu výjimečnou reputaci – Admirál van der Eijck, Generál Generálů, Alexandr Veliký a mnoho dalších.


V současné době je produkce tulipánů vysoce automatizována a pokud jste byli na jaře někdy v Holandsku jistě víte, proč se Holandsku říká země tulipánů.

Tulipánové farmy jsou rozesety po celém Nizozemí

Ale dříve tomu tak nebylo. Tulipány rostou z cibulek a mohou se rozmnožovat jak semínky, tak cibulkami. Než však vypěstujete tulipán ze semínka, může to trvat až 12 let, než vám vykvete. Jakmile dosáhne tulipánová cibulka dospělosti, oddělí se od mateřské cibulky klony, ze kterých se vytvoří tulipánové cibulky. Pouze takto vypěstované cibulky nesou svou genetickou informaci včetně „virové infekce“, která způsobuje žilkování tulipánů. A to právě způsobilo v 17. století značnou poptávku po tulipánových cibulkách, která vyústila v tulipánovou horečku. Ale o tom někdy příště.

623 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page