top of page

JAK NA TO - Jiřiny

Aktualizováno: 13. 8. 2021

Není těžké pochopit, proč jsou jiřiny jednou z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších řezaných květin. Jejich rozmanité květy, kvetou od poloviny léta do prvního podzimního mrazu ve stovkách barevných odstínů a vytváří jak květy, tak hlízy v takovém množství, že se o ně nakonec vždycky s někým rádi podělíte.



Varování: Pěstování jiřin je silně návykové.


1. Aby se jiřinám dařilo a hojně kvetly, vyžadují vysazení na slunečném stanovišti. Jsou také citlivé na chlad a mráz. Neměly by se tedy vysazovat, dokud se půda neohřeje alespoň na 15° a samozřejmě dokud nepomine nebezpečí přízemních mrazíků.


2. Věnujte pozornost přípravě půdy, do které budete jiřiny vysazovat. Vyberte slunné místo s propustnou půdou, kterou vylepšíte přidáním vrstvy asi 5 cm kvalitního kompostu nebo vyzrálého hnoje a vyváženým organickým hnojivem. Všechny přísady smíchejte s půdou tak, aby se rovnoměrně rozložily



3. Jakmile budete jiřiny sázet, vykopejte díru 10 až 15 cm hlubokou a umístěte do ní hlízu tak, aby krček jiřiny, nebo narašené očko směřovaly vzhůru. Jakmile je na místě, znovu naplňte díru zeminou. Nemusíte sázet hluboko, stačí přikrýt cca 5 cm vrstvou zeminy. Vzdálenost mezi rostlinami by měla být 30 až 60 cm. Záleží na výšce dospělé rostliny ale i na způsobu využití rostliny v zahradě. Budete-li je pěstovat k řezu, může být spon menší, budete-li naopak pěstovat jiřiny jako okrasné rostliny, může být spon větší. Každopádně více krásy získáte sesazením více jiřin k sobě.


4. Jiřiny jsou celkem žíznivé rostliny a vyžadují dostatek vody po celou vegetační dobu. Optimální je automatická závlaha, ale postačí i pravidelná zálivka. POZOR! Jiřiny by neměly být zalévány, dokud neuvidíte první zelené výhonky. Nadměrné zalévání vysazených hlíz může vést k jejich hnilobě.



5. Jakmile dosáhnou rostliny 25 až 30 cm výšky, můžete je zaštípnout na cca 10 cm. Optimální je, když vám na rostlině zůstanou 2 až 3 páry listů. Zaštípnutím podpoříte tvorbu bočních výhonů a tím i produkci květů. Pokud jsou dostatečně silné, můžete ještě jednou zaštípnout i boční výhony.


6. Pozor na slimáky a hlemýždě, kteří jsou schopni rašící rostlinky kompletně zlikvidovat. Nejekologičtější je samozřejmě posbírat je ručně, ale stejně dobře poslouží i různé organické alternativy, které jsou bezpečné pro děti i domácí mazlíčky.


7. Pokud pěstujete vyšší odrůdy, bude potřeba je vyvázat. Obyčejné bambusové tyče nebo lískové pruty postačí. Vzrostlé rostliny k nim snadno vyvážete. Jen pozor, abyste při jejich zapichování do země neponičili hlízy.



8. Budete-li si chtít vaše jiřiny dát do vázy, je dobré se před sklizní ujistit, že je pro ni ta pravá doba. Květy jiřin se již ve váze nerozvinou, sbírejte tedy jen téměř plně rozvité květy. Pro jistotu zkontrolujte zadní část každého květu. Najdete-li pevné a svěží okvětní lístky, je jiřinka tak akorát. Papírové či mírně dehydrované jsou známkou stárnutí a takové květy vám ve váze dlouho nevydrží.


9. Jiřiny jsou tzv. „špinavé“ rostliny. Pokud nepřidáte do vody ve váze květinový konzervant, voda se za den dva zakalí a kytka vám rychle uvadne. Standardní květinová výživa nebo kapička dezinfekce je v případě jiřin nutností.


7 882 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page