top of page
Miroslav Prima

JAK NA TO - Klimatické oblasti

Určení klimatické zóny je důležité u pěstování většiny rostlin. Právě tato informace rozhoduje o tom, zda vám daná rostlina vydrží na zahradě i přes zimu, nebo se o ni budete muset postarat. Obecně je celá ČR v zóně 6 s mírnými regionálními odchylkami. Pojďme se na tuto problematiku podívat podrobněji.



O tom, kdy můžete některé rostliny vysadit na záhon a zda vám tyto rostliny přežijí zimu, rozhodují jejich dispozice a také to, v jaké klimatické oblasti je pěstujete. Ve světě nejpoužívanější systém členění do klimatických pásem je americký USDA (U.S.Department of Agriculture). Rozděluje klimatická pásma na 12 zón, a to na základě údajů o minimálních teplotách. Každá zóna je pak rozdělena ještě na chladnější „a“ a teplejší „b“.


Tato informace říká, zda vám daná rostlina přežije ve volné výsadbě při plném klimatickém zatížení (vítr, mráz, srážky apod.) a bez jakékoliv dodatečné zimní ochrany. Klimatické mapy samozřejmě nejsou naprosto přesné, je zde spousta vlivů, které vytvářejí místní mikroklimata, a proto nejsou tyto údaje stoprocentní pravdou. Ale slouží jako vodítko k určení toho, zda má daná rostlina šanci zimu ve vaší oblasti bez úhony přečkat.


Jelikož Prima farma nabízí své zboží českým a slovenským zákazníků, zajímají nás klimatické oblasti ve střední Evropě.


Klimatické zóny v centrální Evropě

Na mapě můžete vidět, že většina území leží v zónách 6a a 6b s drobnými odchylkami zejména u větších měst (např. České Budějovice, Liberec, Olomouc atp.). Vyšší horské partie pak pokrývají zóny 5a a 5b. V souvislosti se změnami teplot posledních let se některé oblasti v Polabí, na jižní Moravě a na Slovensku dostaly do zóny 7a.


Třeba právě u rozmarýny se udává její „otužilost“ číslovkou 7, což můžeme potvrdit z vlastní zkušenosti. Nám přečkala poslední dvě tři zimy celkem bez problémů. A to ji pěstujeme na severním okraji Brna. Naopak u jiřin se udává zóna 8, proto je nutné jejich hlízy každý podzim vykopat, uskladnit a vysadit v době, kdy nehrozí jarní mrazíky. Ale kdo ví, možná je se změnou teploty budeme v budoucnu pěstovat jako trvalky.


Pro přehled uvádíme výběr z českých a slovenských měst a jejich USDA zóny:

Zóny 5a/5b

Dačice, Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Polička, Prachatice, Šumperk, Trutnov, Velké Meziříčí, Vimperk, Brezno (SK), Liptovský Mikuláš (SK), Poprad (SK)


Zóna 6a

Bruntál, Český Krumlov, Děčín, Hradec Králové, Jindřichův Hradec, Karlovy Vary, Písek, Strakonice, Tábor, Třeboň, Banská Bystrica (SK), Bardejov (SK), Martin (SK), Prievidza (SK), Rožňava (SK), Spišská Nová Ves (SK), Žilina (SK)


Zóna 6b

Beroun, Blansko, Česká Lípa, České Budějovice, Hodonín, Jičín, Klatovy, Kutná Hora, Liberec, Litoměřice, Mladá Boleslav, Most, Olomouc, Opava, Ostrava, Pardubice, Plzeň, Teplice, Tišnov, Košice (SK), Lučenec (SK), Michalovce (SK), Trebišov (SK)


Zóna 7a

Brno, Břeclav, Jičín, Mělník, Mikulov, Praha a okolí, Ústí nad Labem, Znojmo, Bratislava a okolí (SK), Dunajská Streda (SK)

1 327 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page