top of page

JAK NA TO - Narcisy

Narcisy jsou vedle čemeřic prvními jarními květinami, které můžete použít k řezu. Na Prima farmě pěstujeme desítky druhů těchto krásných rostlin - od standardních „žlutých“ a „bílých“, které znáte ze zahrádek svých babiček, až po novinky nejrůznějších tvarů, velikostí a barev. A většina z nich nejen krásně vypadá, ale i příjemně voní. Vedle tulipánů jsou narcisy základem každé jarní zahrady.



Cibule narcisů, které vysazujeme na podzim, jsou základem otužilých, časně kvetoucích jarních květin, které prospívají na slunci i v polostínu. Jako bonus se jejich cibulky úspěšně dělí, takže během dvou tří let svůj počet zdvojnásobí.


Tip z Prima farmy:

Největšího efektu dosáhnete v zahradě vysazením narcisů do skupin alespoň 15-20 kusů. Věřte, že čím větší skupina, tím větší paráda.


Tyto veselé jarní květiny můžete pěstovat dvěma způsoby. Závisí to na tom, zda je chcete pěstovat jen pro potěchu oka, nebo je používat k řezu či do květinových aranžmá. Pro jejich výsadbu každopádně vyberte alespoň částečně osluněné a nezamokřené místo, jelikož přílišná vlhkost by mohla způsobit uhnití cibulek.


Postup výsadby narcisů je snadný:

  1. Vykopejte jámu hlubokou alespoň 15-20 cm a dostatečně širokou pro množství cibulek, které chcete vysadit.

  2. Dno posypte kompostem a organickým hnojivem a pak vysaďte cibulky narcisů.

  3. Hloubka výsadby by měla představovat 3-4násobek její výšky, minimální vzdálenost mezi cibulkami má být stejná, jako je jejich průměr.

  4. Pokud vysazujete narcisy za účelem jejich zplanění, vysaďte je alespoň 10 až 15 cm od sebe, aby měly prostor pro svůj růst.

  5. Jakmile jsou cibulky na svém místě, pořádně je zalijte a pak překryjte vykopanou zeminou.

  6. Nakonec místo výsadby zamulčujte několika centimetry uzrálého kompostu.

  7. Pro jistotu místo výsadby označte kolíkem, jen pro případ, že byste zapomněli :)


U nás na Prima farmě pěstujeme narcisy na poli v řádcích jako brambory

Na jaře sklízíme na naší květinové farmě narcisy ve fázi, kdy nejsou úplně rozvité. Říká se jí husí krk, poupě je vybarvené, přesto skloněné dolů. Sklidíte-li narcis v této fázi, vydrží vám ve váze až týden. Nezapomeňte, že míza vytékající ze stonků narcisů může způsobit podráždění kůže! Při manipulaci s nimi buďte opatrní a používejte rukavice.


Budete-li narcisy aranžovat s jinými květinami, nechte je několik hodin odstát ve studené vodě nebo jejich konce ponořte na pár sekund do vařící vody. Oba způsoby zajistí, že míza, která je pro ostatní rostliny toxická, přestane vytékat a negativně ovlivňovat ostatní rostliny ve vašem aranžmá.


Můžete samozřejmě vytvořit krásnou kytici jen z narcisů. Pak není míza žádný problém a výše uvedený postup si můžete ušetřit.

1 564 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page