top of page

JAK NA TO - Tulipány

Aktualizováno: 29. 8. 2019

Tulipány jsou neuvěřitelně rozmanité rostliny. Některé mají roztřepené okvětní lístky, jiné zase špičaté. Další jich mají tolik, že si je lidé běžně pletou s pivoňkami a některé odrůdy vás překvapí jemnou vůni. S takovými nádhernými vlastnostmi není divu, že jsou tulipány jedněmi z nejoblíbenějších řezaných květin na trhu. A také patří k nejsnadněji pěstovaným cibulovinám, které můžete pěstovat. Tulipány jsou zkrátka základem každé jarní zahrady.



U nás na Prima farmě vysazujeme každoročně desítky tisíc cibulek tulipánů. Pro jejich pěstování existuje několik různých metod. Závisí to na tom, zda chcete tulipány zakomponovat do vaší zahrady, nebo si chcete vypěstovat své vlastní řezané květiny a přenést si jejich krásu domů. Bez ohledu na důvod jejich pěstování nezapomeňte vybrat slunné místo. Také vlhké stanoviště tulipánům nesvědčí, jelikož přemokřené půdy podporují onemocnění a hnilobu.


Pěstujete-li tulipány pro okrasu, udělají nejvíce parády, když je zasadíte ve skupinách. Skutečně výrazného efektu dosáhnete vysazením skupiny alespoň 10 až 15 cibulek do jednoho místa.


Postup výsadby tulipánů je jednoduchý:

  1. Vykopejte kruh půdy, asi 15 cm hluboký.

  2. Smíchejte dobře vyzrálý kompost s troškou hnojiva.

  3. Poté vysaďte cibulky alespoň 3x hlouběji, než jsou vysoké.

  4. Tulipány lze sázet docela blízko sebe, podobně jako vejce v kartonu, ale v tomto případě jim dejte více místa - 10 až 15 cm bude perfektní.

  5. Jakmile tulipány umístíte, zalijte je a poté zasypte připravenou zeminou.

  6. Nahoru přidejte pár centimetrů dobře uzrálého kompostu, bude působit jako mulč.

  7. A hlavně si nezapomeňte místo označit, abyste si vzpomněli, kde jste cibulky zasadili, kousek větvičky bude bohatě stačit.



Pokud je vaším záměrem pěstovat tulipány pro řez, sázejte je do dlouhých řad nebo do širokého výkopu. Chcete-li se tulipány potěšit o pár týdnů dříve, můžete je pěstovat ve foliových tunelech nebo pod tmavou geotextilií. U nás na květinové farmě využíváme kombinaci všech způsobů, a proto jsme schopni dodávat tulipány mnohem delší dobu, a to až dva měsíce.


Na Prima farmě pěstujeme tulipány v metr širokých výkopech. Ty si připravíme tak, že ze záhonu odstraníme zeminu do hloubky 15 cm a dáme ji na stranu. Dno výkopu lehce poprášíme organickým hnojivem a uhrabeme do roviny. Poté na dno vyklopíme celou přepravku cibulek, které nastavíme špičatými konci směrem vzhůru. Vypadají jako vajíčka v kartonu, jsou velmi blízko sebe, ale nesmí se vzájemně dotýkat! Na metr čtvereční se tímto způsobem vejde až 350 tulipánových cibulek!


Jakmile jsou cibulky tulipánů na místě, opravdu hodně je prolijeme vodou. To podpoří intenzivní růst kořenů. Poté se výkop zaháže vykopanou zeminou a je to! Pokud pěstujeme ve sklenících, musí se záhony několikrát za zimu zalít.



Tulipány lze pěstovat také v přepravkách a rychlit je ve sklenících. Tímto způsobem můžete získat květy i v zimě. Nicméně, tato technika vyžaduje speciálně upravené cibulky a je rozšířená hlavně ve velkoprodukci.


Jakmile přijde jaro a tulipány začnou rašit, je důležité udržet záhon bez plevelů a také pravidelně zavlažovat. Abychom prodloužili životnost tulipánů ve váze, sklízíme je jakmile se poupata vybarví. Každopádně dříve, než plně rozkvetou. Tak vám vydrží ve váze 7 až 10 dní a některé kultivary i dva týdny!


Tip z Prima farmy:

Pokud pěstujete své tulipány opakovaně, je důležité ponechat alespoň dva listy na stonku, abyste zajistili cibulce do následující sezóny dostatečnou výživu. Může se stát, že květy budou v následujících letech menší. Záleží na druhu.


Na Prima farmě pěstujeme tulipány jako letničky. Při sklizni vytáhneme ze země celou rostlinu i s cibulkou. To nám zaručí maximální délku stonku, prodlouženou dobu skladování a dlouhou životnost. S cibulkou lze tulipány skladovat v chladničce až jeden měsíc, aniž byste je museli zalévaly. Veškerou výživu si berou ze svého přirozeného zdroje živin, z cibulky. Jakmile budete chtít tulipán použít, cibulku jednoduše odřízněte a zkompostujte ji. Už by vám příští rok stejně nevykvetla.


Tulipány mají tendenci se po sklizni trochu ohýbat. Chcete-li, aby zůstaly vzpřímené, zabalte je do papíru a na několik hodin postavte do vody. Tulipány vydrží ve váze relativně dlouho. Přidáním konzervačního prostředku jejich životnost o pár dní prodloužíte. Pokud děláte z tulipánů květinové aranžmá nebo vazbu nezapomeňte, že tulipány ve váze ještě o pár centimetrů vyrostou. Ujistěte se tedy, že jste je umístili hlouběji, než se zdá nezbytné.


3 319 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page