top of page

JAK NA TO - Výsev květin

Aktualizováno: 31. 8. 2019

Nic vás na zahrádce neodmění více, jako když si vypěstujete vlastní květiny. Od semínka až po květ. A má to i spoustu výhod – zahradu rychle zaplníte květinami, můžete si vybrat ze stovek druhů a barevných variant, které v nabídce hobby marketů a zahradních center nenajdete, a v neposlední řadě ušetříte spoustu peněz. Vždyť sáček s mnohdy stovkami semínek stojí stejně jako jedna předpěstovaná rostlinka.




Připravili jsme pro vás rychlý návod, jak na to:


  1. Než začnete, připravte si všechno potřebné vybavení. Budete potřebovat výsevní misky, květináče, podmisky, výsevní substrát, vermikulit, průhledné krytky, jmenovky, umělé osvětlení a v některých případech i ohřívací podušky. A samozřejmě kvalitní semena květin z našeho E-shopu!

  2. Zvlhčete výsevní substrát tak, aby z něj netekla voda.

  3. Naplňte výsevní misku nebo květináč substrátem a pak s ním párkrát klepněte o stůl. Substrát se usadí a vy budete mít jistotu, že v něm nezůstanou vzduchové kapsy.

  4. Označte si výsevní misku nebo květináč jmenovkou s uvedením jména rostliny a data výsevu.

  5. Do každé buňky výsevní misky udělejte prstem nebo tužkou mělkou dírku. Obecné pravidlo je vysévat semena do hloubky rovnající se dvojnásobku jeho velikosti.

  6. Do každé dírky vložte 1 až 2 semínka.

  7. Jakmile máte zaplněnou celou misku, posypte povrch jemnou vrstvou vermikulitu nebo výsevního substrátu. Ujistěte se, že jsou všechna semínka zasypána.

  8. Výsevní misky umístěte do podmisek, ve kterých jsou cca 2 cm vody, a nechte je nasáknout vodou zespoda. Jakmile je substrát vlhký, výsevní misky vyjměte. Čerstvé výsevy by neměly být zavlažovány shora, dokud se neobjeví první pár pravých lístků. Při zalévání shora hrozí totiž riziko vyplavení semen.

  9. Výsevní misky zakryjte průhlednými krytkami (vytvoříte tak miniskleník) a umístěte do teplého prostředí s teplotou 18 až 22 °C. Můžete si pomoct i speciálními ohřívacími poduškami.

  10. Výsevy kontrolujte denně, a jakmile semínka vyklíčí, odstraňte průhledné krytky a přemístěte výsevní misky na světlé místo. Vyklíčená semínka potřebují minimálně 14 hodin světla denně. Pokud nemáte k dispozici skleník, můžete použít zářivkové světlo. Každopádně dbejte na to, aby byl zdroj světla umístěn maximálně 10 cm nad sazeničkami.

  11. Sadbu kontrolujte denně, a jakmile se vám zdá substrát suchý, okamžitě ho zalijte. I tyto malé sazeničky potřebují alespoň jednou za týden výživu. Nezapomeňte na to, pokud jste nepoužili výsevní substrát s hnojivem.

  12. Jakmile sazeničky přerostou výsevní misky, můžete je přesadit do větších nádob nebo, umožňuje-li to počasí, je můžete vysadit ven.

  13. Než to ale uděláte, je potřeba mladé rostlinky otužit. Pokud byste je přesadili ze skleníku rovnou na záhon, dostaly by šok z náhlé změny teplot. Aklimatizujte je tedy tak, že je pár dní necháte přes den venku, a prodlužujte dobu jejich pobytu na vzduchu. Jakmile zmizí nebezpečí pozdních mrazů, můžete mladé rostlinky přesadit na záhon.

19 209 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page