top of page

JAK NA TO - Hlavní zásady výsevů

Chcete, aby se vašim květinám dařilo už od semínka? Zkuste se držet našich doporučení a úspěch se dostaví! Rádi se s vámi podělíme o naše zkušenosti, díky kterým se na jaře zaplní květy i vaše zahrádka.




Nemusíte hned pořizovat drahé skleníky a jiné zahradní vybavení. Na předpěstování sadby stačí sklep a police s běžným osvětlením. Pro začátek budete potřebovat sadbovače, podmisky, průhledná plastová víčka, kvalitní výsevní substrát a zapichovací jmenovky. Pokud si to můžete dovolit, investujte do vyhřívacích podložek a kvalitního osvětlení.


Po naplnění sadbovačů zeminou s nimi lehce poklepte o tvrdý povrch, aby se půda usadila. Tím odstraníte veškeré vzduchové kapsy. Zbytek dosypte jemným vermikulitem. Nebudete tak mít problémy se zasycháním povrchu výsevního substrátu, což by bránilo řádnému růstu malých sazenic.


Před naplněním sadbovačů nezapomeňte výsevní substrát navlhčit. Pokud vysejete semínka do suchého substrátu a pak je budete zalévat shora, je velká pravděpodobnost, že je vyplavíte.


Do sadbovače nevysévejte více než jeden druh květin, zvláště pokud plánujete použít plastová víka.

Rychlosti klíčení jednotlivých druhů se liší, takže je nejlepší mít sadbovače pro každý druh samostatně.

Než semínka zasadíte, pozorně si přečtěte návod pro jejich výsadbu. Každá totiž vyžadují jiné podmínky a přístup.


Existuje spousta odrůd, které potřebují k vyklíčení světlo. Při výsevu tedy tato semena nezakrývejte dalším substrátem, který by jim bránil ve vyklíčení. K takovým patří např. semena máčky, řebříčku, slaměnky nebo limonky.



Semena některých otužilých letniček potřebují k vyklíčení projít „chladnou“ fází. Proto je před vysetím ve skleníku umístěte na 2 týdny do mrazáku. Při výsevu venku přímo do záhonu není tento krok nutný, ale může pomoci urychlit klíčení. Týká se to třeba semínek chrpy, molučenky, prorostlíku, ostrožky/stračky, paprsky, černuchy a divoké mrkve.


U některých odrůd je lepší vysít do jedné buňky více semen. Nepotřebují totiž k růstu tolik prostoru. Mezi ně patří chrpa, prorostlík, řeřicha, kopr, len, máky, černuchy, kravinec a jiné.



Některé rostliny, jako například islandské máky, hledíky a náprstníky, mají semínka drobná jako prach a vyžadují proto zvláštní péči. Po vysetí semen je lehce pokryjte jemným prachem vermikulitu. Sadbovače zavlažujte výhradně odspodu tak, že je umístíte na podmisku do poloviny naplněné odstátou vodou. Substrát nasákne odspodu a drobná semínka se z něj nevyplaví. Rychle rostoucí letničky, které kvetou začátkem léta, jako například krásenky, slunečnice a cínie, byste měli vysévat nejdříve 4 až 6 týdnů před posledními mrazy. Mohlo by se vám stát, že by rostliny sadbovače přerostly, jejich stonky by byly slabé a kořeny by prorostly veškerý substrát dříve, než byste je mohli přesadit do zahrady.


Na druhé straně, pomalu rostoucím rostlinám, především trvalkám, trvá mnoho týdnů, než vyklíčí, takže je vysévejte ve skleníku nebo ve sklepě 10 až 12 týdnů před posledními mrazy. Veškeré pěstební instrukce najdete na obalech zakoupených semínek nebo v instrukcích na našem E-SHOPU.


Je velmi důležité, abyste sadbovače označili okamžitě po výsevu. Na zadní stranu vodotěsného štítku vždy napište název květiny, kterou jste vyseli, a datum výsevu. Umístíte-li štítky do stejného rohu každého sadbovače, zpřehledníte si práci.


Po výsevu vám pravděpodobně zůstanou nevyužitá semínka. Ta můžete uložit pro budoucí použití. Ukládejte je na chladném, tmavém a suchém místě, kde se k nim nedostane žádný hmyz ani hlodavci. Ačkoli jejich klíčivost v průběhu času klesá, většina semen si zachová svoji životaschopnost několik let.


Na našem BLOGU najdete několik příspěvků, které vám s pěstováním z vlastních výsevů poradí. Připravili jsme pro vás příspěvek Výsev květin se základním postupem JAK NA TO. U každé položky E-SHOPu pak najdete také instrukce k výsevu i pěstování.

4 327 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page